Saturday, May 31, 2014

ABRAHAM: LESSON 3 ANSWERS

Lesson 3. 


1. Why did Sarah ask Abraham to send Hagar and Ishmael away? (After 
you answer this question, read Galatians Chapter 4, verses 23 – 31) 

In the flesh, Sarah was overwhelmed with jealously. At a deeper 
level, it is surmised that the works of the flesh and the promises 
of God cannot co-exist.

2. Why did it grieve Abraham to send Ishmael away? (Think of the 
things in your life you reluctantly parted with, even though it was 
for the best) 

It is hard to depart with the flesh.

3. When Isaac asked Abraham, "…where is the lamb for the burnt 
offering?" what was Abraham's reply? (After you answer this 
question, refer to John 1:29, 36 for further study) 

God will provide 
himself a lamb for a burnt offering. 

4. Genesis 22:10 clearly implies that Abraham placed God first in 
all things. Is there a limit to what you are willing to sacrifice 
in the service of God? (This question is presented more for thought 
than discussion. As we internally explore this question, I believe 
we will better understand our present relationship with our Lord.)

5. What is Genesis 22:18 talking about, and how does it apply to 
the Gentiles (You and I)? 

This passage of scripture is pointing to 
Jesus, who is the salvation for the entire world.

6. Where is Sarah buried? 

The tomb of the patriarchs. (Cave of Machpelah)

7. What is Isaac's wife's name? How was she identified as the 
right person for him to marry? 

Rebekah. It was shown to Abraham that the woman who 
treated his servant and his camel with kindness would be the one.

8. Who did Abraham marry after the death of Sarah? How many sons 
did they have? 

Abraham married Keturah, his concubine, and they had six sons 
together.

9. When Abraham died, who buried him? 

Isaac and Ishmael.

10. How many sons did Ishmael have? Name them. Ishmael had twelve 
sons as promised by God when he was still a child. 

Nebajoth, Kedar, Adbeel, Mibsam, Mishma, Dumah, Massa, Hadar, Tema, Jetur, Naphish, 
and Kedemah.  Refer back to Genesis 17:20.


Bonus question: What does El Elyon mean? The most high God.

Tuesday, May 27, 2014

ABRAHAM: LESSON 3


1. Why did Sarah ask Abraham to send Hagar and Ishmael away? (After 
you answer this question, read Galatians Chapter 4, verses 23 – 31) 

2. Why did it grieve Abraham to send Ishmael away? (Think of the 
things in your life you reluctantly parted with, even though it was 
for the best) 

3. When Isaac asked Abraham, "…where is the lamb for the burnt 
offering?" what was Abraham's reply? (After you answer this 
question, refer to John 1:29, 36 for further study) 

4. Genesis 22:10 clearly implies that Abraham placed God first in 
all things. Is there a limit to what you are willing to sacrifice 
in the service of God? (This question is presented more for thought 
than discussion. As we internally explore this question, I believe 
we will better understand our present relationship with our Lord.)

5. What is Genesis 22:18 talking about, and how does it apply to 
the Gentiles (You and I)? 


6. Where is Sarah buried? 

7. What is Isaac's wife's name? How was she identified as the 
right person for him to marry? 

8. Who did Abraham marry after the death of Sarah? How many sons 
did they have? 

9. When Abraham died, who buried him? 

10. How many sons did Ishmael have? Name them. 


Bonus question: What does El Elyon mean? 

Saturday, May 17, 2014

ABRAHAM: LESSON 2: ANSWERS

Lesson 2:

1. After all these events have taken place, The Lord makes another
promise to Abram. What is the promise?

Answer:  That he would have an heir born or his own seed.

2. Does Abram doubt God's ability to deliver on the promise?

Answer:  (Reference scripture to back up your answer) And he believed in the
Lord; and he counted it to him for righteousness (Chapter 15, verse 6.)

3. Why did Sarai give Abram permission to lay with her handmaid, Hagar? (What does it tell us about the passing of time as it relates to God's promises)

Answer:  She believed she was pass childbearing age. It shows us that the passing of time often acts to weaken our faith in God's ability to do what he promises.

4. What is the name of the son born of Hagar and Abram and what is the significance of his name?

Answer:  Ishmael. It means "God hears." It is significant because God shows that he hears the cry of even the servants.

5. In what chapter and verse does God change Abram's name to Abraham and why does he change it?

Answer:  Chapter 17, verse 5. Because he would become the father of many nations.

6. In what chapter and verse does God change Sarai's name to Sarah and why does he change it?
Answer:  Chapter 17, verse 15. Because she is the mother of nations.

7. Why did the Lord ask Abraham the following question, "Is anything too hard for the Lord?"

Answer:  Because Sarah doubted that she could bear a child at her age.


Bonus question: What does El Shaday mean?

Answer:  Almighty God.

Sunday, May 11, 2014

ABRAHAM: LESSON 2

Lesson 2:

1. After all these events have taken place, The Lord makes another
promise to Abram. What is the promise?

2. Does Abram doubt God's ability to deliver on the promise?


3. Why did Sarai give Abram permission to lay with her handmaid,
Hagar?

4. What is the name of the son born of Hagar and Abram and what is
the significance of his name?

5. In what chapter and verse does God change Abram's name to
Abraham and why does he change it?

6. In what chapter and verse does God change Sarai's name to Sarah
and why does he change it?

7. Why did the Lord ask Abraham the following question, "Is
anything too hard for the Lord?"

Bonus question: What does El Shaday mean? Almighty God.

Saturday, May 3, 2014

ABRAHAM: LESSON 1: ANSWERS

Below are my answers for lesson one.  Let me say upfront that I don't claim to have the best answers, so if you have a different interpretation, please explain.

Lesson 1:

1. What does the name Abram mean?

Answer:  High Father.

2. Why do you think God told Abram to leave his country, get away
from his kin and his father's house?

Answer:  See Joshua 24:2

3. What three promises did God make to Abram?

Answer:  I will make thee a great nation, and I will bless thee, and make thy name great.

4. The three promises that God makes are contingent on Abram doing
something first. What must Abram do first?

Answer:  See question number 3.

5. How old was Abram when he departed out of Haran?

Answer:  75 years old.

6. Why did Abram go down into Egypt?

Answer:  To escape a famine

7. Even though Abram was a man called by God and obviously
obedient, what do we learn about him in verses 11 - 13?

Answer:  He was subject to doubt and therefore inclined to try to handle things in
his own way. (Is anyone reading this blog like Abraham?)

Sunday, April 27, 2014

LESSON 1: ABRAHAM

Hello everyone, I'm going attempt to do a deep dive into the lives of men and women found in the bible.  As I begin this journey...again, I welcome you to join me and to post your answers to the questions presented.  I will attempt to provide my answers one week after posting.

Lesson 1:

1. What does the name Abram mean?

2. Why do you think God told Abram to leave his country, get away from his kin and his father's house?

3. What three promises did God make to Abram?

4. The three promises that God makes are contingent on Abram doing something first. What must Abram do first?

5. How old was Abram when he departed out of Haran?

6. Why did Abram go down into Egypt?

7. Even though Abram was a man called by God and obviously obedient, what do we learn about him in verses 11 - 13?